Hírek 2015. január 10.

A fejlesztések éve a Hűtőházban

 

Új piacok megszerzése, a termékek minőségének további javítása, illetve a termelés volumenének növelése jelenti a Nagyrédei Hűtőház idei legfontosabb törekvéseit. Kovács Zsolt a hűtőház vezetője tájékoztatása szerint, jentős fejlesztési program megvalósítását indították el.

 

Miközben az előzetes terveknek megfelelően napokon belül megkezdődik az idei zöldborsó szezon a hűtőházban, illetve a jövő héten megindulhat a cseresznye, majd rá két hétre a meggy beszállítása, az üzem munkatársainak egyik legfontosabb feladata, hogy új piacokra juttassák el a termékeket.

 

- Egyik fő törekvésünk ebben az évben, hogy új piacok felé nyissuk – mondta Kovács Zsolt, a Nagyrédei Hűtőház vezetője. - Korábban sikerült megállapodni a svéd partnerünkkel, és az IKEA-val, miszerint a hálózat üzleteinek éttermeibe cégünk szállíthatja a profilunkhoz tartozó fagyasztott termékeket. Egy újabb tárgyalássorozat eredményeként pedig küszöbön áll a szerződéskötés az Auchan üzletlánccal, aki több száz tonna készáru vásárlására jelentették be igényüket. Az exportpiacunk tovább bővülhet azzal, ha eredményre vezetnek egy új partnerrel folytatott egyeztetések, ezek alapján az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítani fog hűtőházunk.

 

A piac bővítéséhez mindenképpen szükség van az üzem kapacitásának bővítésére, amelyek előkészítését meg is kezdtük. Döntés született arról, hogy már ebben az évben mind a minőség további javítása érdekében, mind pedig a fagyasztott termékek mikrobiológiai értékeinek javításáért fejlesztéseket hajtunk végre.

 

- A karfiol, a brokkoli, a paprika előkészítését eddig Jászapáti határában, a Pethes - tanyán végeztük el. Most abban az irányban lépünk tovább, hogy az előkészítést is a nagyrédei üzemekben végezzük, a munkafolyamat gépesítésével. Ennek megfelelően brokkoli- és karfiolbontó gépeket szerzünk be, illetve ehhez kapcsolódva szeretnénk beállítani egy paprika – csumázó vonalat is. A gépsorok beszerzéséhez mintegy 20 millió forintos beruházásra lesz szükség.

 

Hasonlóképp a jövő évben csemegekukorica feldolgozó gépet is szeretnénk munkába állítani, amellyel lehetővé válik saját termelésben a morzsolt, gyorsfagyasztott kukorica előállítása. A megvalósítás érdekében pályázatot is benyújtottunk, a megfelelő morzsoló gépet pedig az Egyesült Államokból rendeljük meg. Várakozásaink szerint a szezon végére érkezhet meg a berendezés, amelyet az összes szükséges kiegészítővel a következő szezonra tudunk majd felszerelni. Összességében mintegy hatvan millió forintos fejlesztést jelent mindez cégünk számára.

 

A termékskála bővítését jelenti a nemrégiben bevezetett – a svéd, a norvég, illetve finn piacra készülő – új csomagolási forma, amit az egyik legnagyobb partnerünkkel közös fejlesztésben valósítottunk meg. Ez a másfél kilogrammos kiszereléssel megjelenő, úgynevezett kínáló-tálcás gyorsfagyasztott zöldség - gyümölcs. Ezek a termékek különböző kereskedelmi láncok üzleteiben az úgynevezett salátabár pultok feltöltésére szolgálnak. A gyártás január óta zajlik, éves szinten mintegy 500 tonna árut forgalmazására kötöttünk szerződést ezen a területen. Mindezt szeretnénk tovább bővíteni további zöldség- és gyümölcsfélék csomagolásával. A fejlesztéshez mintegy 30 ezer eurós beruházásra volt szükség.

 

Pályázat útján nyertünk támogatást a május végére befejeződő úgynevezett energia hasznosító beruházás végrehajtásához. A fejlesztéssel lehetővé válik, hogy az ammónia forrógáz nyomán keletkező hőenergiát – amit eddig szabadon engedtünk – hasznosíthassuk. A várhatóan két éven belül megtérülő fejlesztéssel egyrészt csökkenteni lehet az ivóvíz felhasználásunk mennyiségét, másrészt pedig jóval kevesebb földgáz felhasználására lesz szükség. Ez a fejlesztés mintegy 15 millió forintos ráfordítást igényel.

Az eddig felsoroltakon túl további tíz millió forintos fejlesztési összeget költünk el különböző minőségirányítással összefüggő beszerzésekre is.

 

A beruházások megvalósítása együttesen eredményezi azt, hogy új termékekkel jelenhetünk meg, növelhetjük hatékonyságunkat, nem mellékesen pedig bővítjük kapacitásunkat, növelhető a termelés volumene. Mindez pedig kitörési, továbblépési lehetőséget teremt a hűtőház számára. Amennyiben elhalasztanánk a fejlesztéseket, a konkurens vállalkozások közül előbb utóbb felismernék a kínálkozó lehetőséget és ők jelennének meg új termékekkel, bővebb termeléssel, még magasabb minőséget képviselő áruféleségekkel. Azt pedig senki nem szeretné, ha partnereink máshol találnák meg az igényeiknek, elvárásaiknak megfelelő termékeket. A tervezett lépések megvalósításával még magasabb minőségi követelményeknek megfelelve, világszínvonalú kínálattal állhatunk a már meglévő és új megrendelőink elé. A kínálkozó lehetőséget a tulajdonosi kör is felismerte és döntött a célzott fejlesztések elindításáról.

 

Forrás: www.jaszapatimgzrt.hu

 
 2014. december 29.

 
Üdvözlöm!
 
Dudás Andrea vagyok. Ezúton tájékoztatom, hogy a többször módosított 67/2007 (VII. 26) FVM rendelet és a 113/2009 (VIII. 29) FVM rendelet alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelő számára nyújtandó támogatás keretében zöldségtermeléssel foglalkozó gazdaságom elindítására 2010-ben vissza nem térítendő támogatást nyertem.
 
A termeléshez szükséges technológiát pályázati pénzből valósítottam meg, így hitel felvétel nélkül sikerült beindítanom a vállalkozást, ami nagyban hozzásegített ahhoz, hogy csökkentsem az indulási költségeimet.
 
Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatás összege: 10.816.800,- Ft (40.000,-€)
 
Célom, hogy a kialakított gazdaságot a jövőben hosszú távon fenntartsam és a piaci igényeknek megfelelően továbbfejlesszem.
 
 
Cegléd, 2013. év
 
 2013. december 20.

Egészségesebb a mirelit, mint a friss zöldség?

 

Egy, a Brit Élelmiszerkutató Intézet által végzett vitamin- és tápanyagveszteséget vizsgáló tanulmány szerint a gyorsfagyasztott zöldségek több tápanyagot tartalmaznak, mint a szupermarketekben, illetve a piacokon frissként árult társaik.

A kutatók szerint az asztalunkra kerülő friss zöldségek tápanyagtartalma akár 45 százalékát is elveszítheti a betakarítás és az értékesítés között eltelt idő alatt. Ezzel szemben a gyorsfagyasztott zöldségek jelentős része, betakarítás után néhány órával már a fagyasztóládákba kerül, így biztosítva a magasabb vitamin és tápanyag tartalmat. A vásárlók közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy a szupermarketekben árusított friss zöldség nem idősebb négy naposnál.
A valóságban azonban a zöldségek akár kilenc naposak is lehetnek, mire az üzletekbe kerülnek és átlagban négy nap telik el, mire valaki megveszi őket.
Ha beleszámoljuk azt az időt is, ameddig otthon tároljuk fogyasztás előtt, a "friss" zöldségek akár 16 naposak is lehetnek.

A tanulmányból kiderült, hogy a zöldbab a fenti körülmények között a tápanyagok 45 százalékát is elveszítheti, ez a szám a brokkoli és a karfiol esetében 25, a zöldborsó esetében 15, a sárgarépa esetében pedig 10 százalék is lehet.

"A friss zöldségek tápanyagtartalma a leszedés pillanatától kezdve folyamatosan csökken" - magyarázta Dr. Sarah Schenker dietetikus. "Ez azt jelenti, hogy mire a tányérunkra kerülnek, korántsem olyan egészségesek, mint gondolnánk."

Az eredmények alátámasztják a sheffieldi Hallam Egyetem Élelmiszerfejlesztési Központjának korábbi kutatását, amely szerint a fagyaszott zöldségek semmivel nem rosszabbak, mint a frissek. "Figyelmen kívül kell hagynunk azt a hibás nézetet, hogy a friss étel mindig jobb, mint a fagyasztott" - mondta el Charlotte Harden kutató. "A fagyasztott élelmiszer tápanyagtartalma épp akkora, mint a frissé, esetleg még magasabb is lehet."

A Brit Fagyasztott Élelmiszer Társaság egyik szóvivője azt mondta: "A gyors és szervezett leszedés utáni fagyasztást biztosító technika minimalizálja a tápanyagveszteséget. Ezzel szemben a friss élelmiszer akár egy hónapot is tölthet a termelő - nagykereskedő - kiskereskedő láncolatban, mire eljut a fogyasztóhoz."

 

forrás: lifenetwork.hu

 2013. július 25.

Megjelent a vidékfejlesztési miniszter 62/2013. (VII. 24.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2013. évben nyújtandó támogatások részletes feltételeiről
 
 

  
 
 

 

Támogatás igénybevételére jogosult az a mezőgazdasági termelő:
- Aki a meghatározott mezőgazdasági tevékenységek közül a  01.1, 01.2, 01.3 vagy 01.5 alágazatba tartozó tevékenységet végez

- Akinek az 1. mellékletben feltüntetett kertészeti tevékenységet meghatározó standard fedezeti hozzájárulás (a továbbiakban: SFH) kódok alapján számított üzemmérete a  támogatási kérelem benyújtási évében számított adatok alapján a 4 EUME kertészeti üzemméretet meghaladja.

Támogatás vehető igénybe:
a rendelet számú mellékletben meghatározott gépkatalógus szerinti gépváltozatokhoz tartozó mezőgazdasági gépek és technológiai berendezések (a továbbiakban: gép) beszerzésére.

Az ügyfél köteles:
- a támogatási kérelem benyújtását megelőző naptári év foglalkoztatotti átlaglétszámát – az önfoglalkoztatást is figyelembe véve – az üzemeltetési kötelezettség időtartama alatt legalább szinten tartani.

- az üzemeltetési kötelezettség időtartamának egésze alatt, illetve induló vállalkozás esetén legkésőbb a művelet megvalósítását követő első naptári évtől kezdődően az üzemeltetési kötelezettség lejártáig a legalább 4 EUME kertészeti üzemméretet fenntartani.
Kisértékű gépbeszerzés: az  a  beruházás, amelyre vonatkozóan a  támogatási kérelemben elszámolni kívánt kiadások teljes összege legfeljebb 14 285 714 Ft
 
Nagyértékű gépbeszerzés: az  a  kisértékű gépbeszerzésnek nem minősülő beruházás, amelyre vonatkozóan a támogatási kérelemben elszámolni kívánt kiadások teljes összege legfeljebb 142 857 143 Ft.

Induló vállalkozás nagyértékű gépbeszerzésre támogatási kérelmet nem nyújthat be.

Induló vállalkozás: a jogi személy, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, ha a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapon belül jegyezték be, az egyéni vállalkozó valamint az őstermelő, ha egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételére, vagy őstermelői igazolványának kiadására a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapon belül került sor.

A támogatás mértéke a támogatási kérelem alapján jóváhagyott összes elszámolható kiadás 35%-a.

Építési tevékenység és az egyéb elszámolható kiadások nem támogathatóak.

A támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások igénybevétele esetén az  elektronikus kérelembenyújtás alkalmazásáról szóló kormányrendeletben meghatározott elektronikus űrlapkitöltő szolgáltatás segítségével előállított elektronikus űrlapon, ügyfélkapun keresztül 2013. augusztus 15-én 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 2013. október 18-án 18 óráig lehet benyújtani.

 

 

 A Magyar Közlöny 2013. évi 126. számát IDE kattintva tekintheti meg.

 2012. július 20.

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG!!!

 

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Partnereinket, hogy megjelent a 87/2012. (VII.5.) számú MVH Közlemény - A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről.

 

A támogatási kérelemhez kapcsolódó 5.számú melléklet - termelői csoport / TESZ tagság igazolása
 

valamint a 6.számú melléklettermelői csoport / TÉSZ tagfelvételről szóló szándéknyilatkozat

 

kiadásához szükség van az alábbi adatokra:

a pályázni kívánó neve

a pályázni kívánó regisztrációs száma

 

Az adatokat, a pályázó elérhetőségeivel, címével együtt a szucs.peter@jasz-tesz.hu e-mail címre küldjék meg.

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/egyebek/joganyagok/
572012_vi_21_vm_rendelet_20120706_1032023

http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk872012

 

 

Központi Ügyintézés

Szűcs Péter, ügyvezető

5130 Jászapáti Velemi Endre út 4-6

Telefon: 57-440-516

Fax.: 57-540-620 

E-mail:szucs.peter@jasz-tesz.hu 


websas.hu   Cylex Silver Díj   Jászinform partner Kiváló Magyar Élelmiszer (c) Jász-Tész Kft 2009   
(c) Com&Com2005 Bt, Bagi L. 2009, 2013